SİNSİN OYUNU
Envanter Numarası : 01.0054
Kayıt Tarihi : 13.03.2013
Diğer Adları : Yumruk Oyunu, Simsim
Somut Olmayan Kültürel Miras Alanı/Alanları : Gösteri Sanatları
Coğrafi Dağılımı (Bildirimde Bulunan İller) : Amasya, Ankara, Çorum, Kayseri, Sivas, Tokat, Yozgat
Sinsin oyunu genellikle köy düğünlerinde geceleyin yakılan bir ateş etrafında, davul-zurna eşliğinde sadece erkekler tarafından oynanan yarışmalı bir oyundur. Oyunun adının, sessizce hareket etmek anlamına gelen “sinmek”ten geldiği yönünde görüşler vardır.
Çoğunlukla ateş yanında oynanması, kimi yerlerde ateşin üstünden atlanması, sık sık yinelenen hareketlerle birinin ötekinin yerini alması, yaygınlığı, seyredenlerin oyuna tepkisi oyunun dramatik bir ritüel kalıntısı olduğu sanısını uyandırmaktadır.
Düğün gecesi, düğün evinin önünde bir ateş yakılır ve davul-zurna çalmaya başlar. Sinsin oynayacak gençler ateşin etrafına dizilirler. Bir genç ortaya çıkar, davulun temposuna uygun şekilde, sırayla birer ayağı üzerinde sıçrayarak oynamaya başlar. Oynarken bir elini alnına siper eder ve durmadan yer değiştirerek etrafını kontrol eder. O sırada bir başka oyuncu birden ortaya atılarak diğer oyuncuyu yakalamaya çalışır. Eğer birinci oyuncuyu yakalar ve sırtına vurursa, vurulan oyuncu meydandan çekilir. Oyuna bu şekilde kaçıp kovalamalarla devam ederken kimi zaman ateş üzerinden de atlanır. Bu şekilde ateş sönene kadar oyun sürer. Sinsin hep birlikte çekilen halayla sona erer. Sinsin oyunu kimi yörelerde düğünün de sonunun geldiğini gösterir.
Orta Anadolu’dan Ege’ye kadar geniş bir bölgede görülen sinsin oyunu günümüzde de varlığını sürdürmekte, halk oyunları dernekleri aracılığıyla öğretilerek gelecek kuşaklara aktarımı sağlanmaktadır.
- *Kültür ve Turizim Bakanlığı
*Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü sitesinden alınmıştır