Tavuk Barı Halk Oyunu – Kars Yöresi

Bar Oyunları, Kuzeydoğu Anadolu’da Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane (Kürtün hariç), Erzincan (Kemaliye hariç), Artvin (Hopa, Arhavi ve Borçka hariç), Giresun (Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçelerinde[1]) ve Samsun (Vezirköprü, Havza, Ladik[2]) illerini içine alan bölgede halkın oynadığı halk oyunlarıdır.

En yaygın olarak Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt’ta gelişmiştir.

Gümüşhane ilinde Kürtün’de, güneydoğu köyleri hariç Torul’da ve Gümüşhane Merkez ilçesinin bir kısmında bar oynanmamakta, ilin diğer kısımlarında ise horon ve bar oynanmaktadır.

Davul ve zurna, Artvin’de davul-zurnayla beraber akordeon ve tulum eşliğinde ekip hâlinde oynanan halk oyunu olan Bar başlıca Kadın ve Erkek Barları olarak 2’ye ayrılır.

Erkek Barları 16 oyundan oluşur;

Baş Bar, İkinci Bar (aşırma), Sekme, İkinci Aşırma, Nari, Dello, Koçeri, Temirağa, Tamzara, Tavuk Bari, Felek, Çingeneler, Uzun Dere, Daldalar, Yayvan, Hançer Bari

Kadın Barları ise 12 oyundan oluşmaktadır.

Kavak, Çiftbeyaz Güvercin, Çember, Döne, Nari, Çarşıda Üzüm Kara, Sallama, Mendilimde kişmiş ile Badem Var, Tortumun Eymeleri, Aşşahtan Gelirem, Köylü Kızı, Delikız.

Bar tutuşmak olarak adlandırılan bu oyunlar halaya benzemekle birlikte kol ve el hareketleri de ön plandadır. Halaya göre ezgileri daha ağırdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You might like

© 2024 turksworld - WordPress Theme by WPEnjoy